Warmtepompen


Het toepassen van een warmtepomp voor de verwarming van huizen en de productie van warm water is de laatste tijd flink in opmars. De techniek is heel eenvoudig: je haalt warmte van buiten om je huis binnen mee te verwarmen. In Duitsland en in de Scandinavische landen wordt deze techniek al veel langer toegepast en is vast onderdeel bij het ontwerp van een woning. Maar ook in Nederland is er steeds meer belangstelling voor deze alternatieve verwarmingsbron.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Het principe van een warmtepomp
Uw koelkast is een goed voorbeeld van een warmtepomp. Zij koelt de inhoud van de koelkast (onttrekt er warmte aan) en geeft die warmte af aan de achterzijde van de koelkast (de ruimte waar de koelkast staat). Hiervoor moet wel energie toegevoegd worden: elektrische energie. Uw koelkast zit immers ook met een stekker in het stopcontact?
Er wordt dus warmte-energie verplaatst van de binnenkant van de koelkast naar de buitenkant van de koelkast.
Een warmtepomp doet hetzelfde maar haalt warmte-energie uit bijvoorbeeld de buitenlucht en geeft die in de installatie af om bijvoorbeeld uw water te verwarmen of uw huis te verwarmen. Ook hier moet elektriciteit worden toegevoegd. Maar hoewel een warmtepomp u elektriciteit kost, kan het u een belangrijke besparing op uw stookkosten (gas) opleveren!

Soorten warmtepompen

  • Lucht/water-warmtepomp ook wel hybride. Wordt ingezet bij vervanging van de ketel en of bij verbouwingen
  • Bodem/water-warmtepomp
  • Water/water-warmtepomp
  • Warmtepompboiler

Tips warmtepompen

  • Is je huidige combiketel al wat ouder? Dan is het nu tijd om na te denken over een nieuwe ketel in combinatie met een warmtepomp.
  • Een warmtepomp is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp koopt.
  • Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.
  • Een warmtepomp werkt het best in combinatie met vloerverwarming of een ander lage temperatuursysteem (bijvoorbeeld wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur).
  • Heb je geen vloerverwarming, en ook geen plannen hiervoor? Gebruik van bestaande radiatoren is ook mogelijk, als de capaciteit voldoende is. Of vervang één of meer radiatoren door een speciale lage-temperatuurradiator.

Laat u door ons adviseren! Neem contact op via het contactformulier.